BÆREDYGTIGHED

BÆREDYGTIGHED

Her hos KYSTHUSET vil vi gerne støtte op, om de brands som gør noget godt for klimaet. Derfor vil vi gerne fremhæve produkter, der er bæredygtigt produceret.

1-48 of 170
20%
Esmé Studios kjole - ESOlga Loose Dress Sweat, Rain Forest
S M L

Normalpris: 998,00 kr

Special Price 798,40 kr

20%
Esmé Studios bluse - ESOlga Loose Sweat, Rain Forest
XS S M L XL

Normalpris: 798,00 kr

Special Price 638,40 kr

20%
Esmé Studios strikbluse - ESHope Roll Neck Loose Knit, Charcoal Grey
S M L XL

Normalpris: 1.198,00 kr

Special Price 958,40 kr

20%
Esmé Studios bluse - ESPenelope LS O-Neck Slim T-shirt, Charcoal Grey
XS S M L XL

Normalpris: 348,00 kr

Special Price 278,40 kr

1-48 of 170

Bæredygtighed

Her hos KYSTHUSET vil vi gerne støtte op, om de brands som gør noget godt for klimaet. Derfor vil vi gerne fremhæve produkter, der er bæredygtigt produceret.

Bæredygtighed er en bred term, men overordnet skelnes der typisk mellem to former for bæredygtighed:

 

Ikon_h%C3%A5nd_jordMiljømæssig bæredygtighed:

At passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Det vil sige at skabe de bedst mulige betingelser for mennesker og miljø – både nu og i fremtiden. En stor del af miljømæssig bæredygtighed handler om at minimere de belastninger miljøet bliver udsat for. En af de mest brugte måde at lave et bæredygtigt produkt på, er ved at bruge mere miljøvenlige materialer. Det mest kendte er økologisk bomuld, der i modsætning til konventionel bomuld, ikke er genmodificeret og bliver ikke sprøjtet med pesticider og en lang række kemikalier. På denne måde bliver jorden ikke fyldt med en masse kemikalier som på sigt ville udsulte jorden for naturlige næringsstoffer.

En anden måde er at lave stof af overskudsmateriale fra andre industrier. Det mest kendte er nok lyocell eller Tencel, der består af cellulose fibre fra FSC certificeret, europæiske bøgetræer og eucalyptustræer fra Sydafrika. Generelt kræver trædyrkning i forhold til bomuld meget mindre vand og brug af pesticider og udlader omtrent lige så meget CO2, som de optager og kommer fra naturlig skovudtyndning og træindustri. Hvis træet er FSC-certificeret, så plantes der lige så mange træer som der bliver fældet. Overordnet set er lyocell/Tencel den mest miljøvenlige, da den kemiske forarbejdning foregår i et lukket system med genanvendelse af vand og kemi.

Læder er i grunden bæredygtigt, da det er et biprodukt fra slagteriindustrien. Når læder skal bruges til tøj og fodtøj skal det garves, så læderet bliver blødt og håndterbart. Den mest anvendte metode er kromgarvning og det antages at 90% af alt læder er garvet således. Det er en garvemetode med et voldsomt aftryk på miljøet, både i forhold til CO2, spildevand og et kromgarvet skind er ikke særlig nedbrydeligt. Et vegetabilsk garvet skind, er lige så stærkt og holder lige så godt som kromgarvet, men det er langt mere bæredygtigt da garvesyren der bruges, kommer fra bark, der kommer fra træaffald. Læderet bliver derfor bionedbrydeligt og har en langt mere bæredygtig produktion, hvor både miljøet og personalet der har håndteret læderet har haft bedre vilkår.

Gummi bliver traditionelt lavet af petroleum/råolie, som er et utroligt forurenende materiale og proces. Heldigvis er skoproducenter begyndt at gøre mere ud af at bruge naturligt gummi der kommer fra træer. Træerne står og optager CO2 og det er en simpel og skånsom proces at høste gummiet for derefter at lavet det om til såler.

 

Ikon_h%C3%A6nderSocial bæredygtighed:

Social bæredygtighed kan man også kalde for social retfærdighed, altså at mennesker bliver behandlet retfærdigt og rimeligt nu og i generationerne fremover. Og retfærdigheden skal ikke kun gælde mellem generationer, men også mellem samfund og rige og fattige lande. Et eksempel på social bæredygtighed kunne være, at det ikke kun er de mest indflydelsesrige mennesker i samfundet, der skal have gavn af verdens handel, men at de berørte samfund får en større andel af indtjeningen, så de ikke længere er afhængige af andre og kan løsrive sig fra fattigdom og ustabilitet. Det kan gøres ved at folk får ordentlig løn, så de har mulighed for at spare op og ikke skal leve fra hånden til munden. Andre områder som social bæredygtighed går ind og arbejder med, er de arbejdsvilkår som arbejder har, det er både sikkerhed, sundhed og retten til at være med i en fagforening, der giver arbejderne endnu bedre forhandlingsmuligheder overfor deres overordnede.

 

Ikon_ide

Konkrete løsninger

Ifølge McKinsey, står modebranchen for 20-35% af mikroplast i verdenshavene og overgår det samlede forbrug for international flyvning og shipping, når man snakker CO2. men det betyder ikke at der er en masse brands der gør hvad de kan.

Stine Goya bruger for eksempel polyester fra genbrugsplastikflasker blandt andet til nogle af deres tasker og fantastiske kjoler. På den måde er de med til at mindske behovet for at producerer mere polyester der er baseret på olie, der skal igennem en lang proces for at blive til et materiale der kan bruges til tøj.

Lounge Nine er et andet brand der tager kampen op. 39% af deres kollektion bliver lavet i Europa, der skærer ned på mængden af transport, som er en stor synder i klimaligningen. Samtidig er over halvdelen af deres kollektioner lavet af 100% bæredygtige fibre mens resten af kollektionen består af mindst 60% bæredygtige fibre. Lounge Nine, der er en del af DK Company, er medlem af BCI, Better Cotton Intitiative, der kæmper for en bæredygtig og ansvarlig produktion af bomuld, der udover bæredygtige materialer også kæmper imod korruption i modebranchen, samt for en mere etisk værdikæde, der sikre ordentlige vilkår for de ansatte.

For Munthe er bæredygtighed og socialt ansvar en hjertesag. Ved at følge FNs 17 Verdensmål så går de aktivt ind og kæmper for menneskerettigheder og diversitet i branchen og følger Danish Fashion Ethical Charter, der arbejder for et sundere kropsimage blandt modeller, samt lønninger, skønhedsidealer, løn og social ansvarlighed. Naja Munthe har valgt at betale prisen, for kun at producerer den mængde som forhandlerne køber, netop for at undgå at overproducerer, selvom det er dyrere for virksomheden, ligeledes bruger de primært tog til at transportere deres produkter, for at skære ned på CO2 udledningen. Ligesom mange andre brands bruger de i højere grad genbrugsbomuld og polyester ligesom alle deres t-shirts er lavet i økologisk bomuld.

For danske Blanche er godt design ikke bare varen du står i hånden med, men hele vejen igennem processen. De er blandet andet Svanemærket/Nordic Ecolabel, der er et af de førende certifikater, der garanterer at produkterne følger en række strikse miljø og klima kriterier. Produkter der bærer Svanemærket, holder en høj standard, da de bliver set ud fra en full life­-cyklus, og bliver løbende inspiceret. Ligeledes har Blanche selv valgt at være med i RWS, Responsible Wool Standard, der er med til at sikre at ulden til deres strikvarer kommer fra gårde med en progressiv tilgang og som behandler deres får på en forsvarlig måde. De følger nogle af industriens strengeste regler og har nogle af de fineste certifikater, blandt andet SA8000 som er den ledende standard inden for social ansvarlighed på arbejdspladsen, der blandt dækker over sundhed og sikkerhed, retten til en fagforening, diskrimination samt løn og længden af arbejdsdage.

Gai+Lisva er et brand lige efter vores hjerte. De producerer lækre og klassiske varer der kan bruges sæson efter sæson og på den måde kan vi forbruge mere ansvarligt. Deres klassiske skjorte er lavet i økologisk bomuld der er bearbejdet uden brug af syntetiske kemikalier i form af pesticider, gødning og genmodificerede frø. Således kan de være med til at skåne miljøet og skabe bedre arbejdsvilkår for de involverede parter. De får produceret en del af deres lækre strikvarer i Bolivia og bliver håndlavet af kvinder. På den måde kan de være med til at gøre en kæmpe forskel for kvinder, der hver dag kæmper for et bedre liv for dem selv og deres familier. På hver af de håndstrikkede skønheder, hænger desuden et hang tag med strikkerens navn på, så du kan se, hvem du har gjort en forskel for, mens du nyder de lækre styles.

Ligesom Gai+Lisva hjælper lokalsamfundet ved at holde produktionen der, så støtter Coffee Beanies de lokale kaffebønder i Burundi, der er blandt et af verdens mest konfliktfyldte lande. Coffee Beanie, uddanner og giver pinde og garn til kaffebønnerne og køber derefter huerne af strikkerne. Eftersom kaffebøndernes erhverv er sæsonbetonet, så står de uden indtjening i længere perioder, hvilket giver enorm usikkerhed i samfundet. Ved at strikkerne kan sælge én hue om ugen til Coffee Beanies, så fordobler de deres indkomst. Strikkerne har fuld frihed til at råde over de penge de tjener. Ofte køber de skoleuniformer, sundhedsforsikringer og mad til deres børn. Coffee Beanies er med til at skabe et fællesskab i landsbyerne, som gør det muligt for de udsatte kvinder at kunne stå sammen og hjælpe sig selv og deres familier. Udover selvfølgelig at støtte lokalsamfund, så bruger Coffee Beanie merino og alpakauld der er GOTS-certificeret, der sikre at dyr og miljø bliver behandlet ansvarligt. På samme måde bliver ulden transporteret ned til landsbyerne med rejsende der alligevel skal ned til området. På den måde spares en masse transport.

Vi har markeret vores bæredygtige styles med et bæredygtighedssymbol så du nemmere kan forkæle dig selv med god samvittighed.

 

Ikon_b%C3%A6redygtig